Søk
Søk

Kom i gang med treningen etter nyttår!

Januar er preget av en rekke nyttårsforsetter. På toppen av listen for mennesker verden rundt står det å komme i gang med treningen igjen. Man har gjerne vært gjennom en travel og stressende desember fylt med mye god mat og til dels lite aktivitet, og nå ønsker man virkelig å komme i form igjen. Man setter gjerne høye mål om å trene opptil flere ganger i uken, det stikk motsatte av fjoråret. Noen ser på trening som en «straff» for de ugunstige valgene man gjorde for helsen mot slutten av fjoråret. Man ønsker å kvitte seg med magefettet en gang for alle og søker opp de beste mageøvelsene for det formålet. Man går hardt ut og klarer ikke mer enn noen uker med dette kjøret. I denne guiden ønsker jeg å komme med mer realistiske tips til hvordan du kan lykkes denne gangen.

Tips nr. 1: Ikke start for hardt

 

Første tips er gjerne selvforklarende, men allikevel har vi en tendens til å gå for hardt ut. Man føler at motivasjonen er på topp, og man har signert et treningsabonnement på 12 måneder. Denne gangen skal jeg klare det. Problemet med å gå ut for hardt kan være at tross høy motivasjon, så har man relativt lav selvtillit og selvfølelse når man går i gang med treningen igjen. Man føler seg tung og i dårlig form. Julematen sitter enda i. I tillegg er gjerne kroppen relativt utrent etter en periode med lite trening. Det skal da lite til å oppnå en helsegevinst og treningsgevinst av treningen. I tillegg kan en for stor treningsmengde stresse kroppen og medføre lavt energinivå utover i uken. En bedre strategi, som jeg ofte anbefaler kunder, er å starte med 2x/uke med styrketrening og supplere med noen gåturer, gjerne i motbakke. Det er nok til at man klarer å sette av noen timer i uken til å få trent, og nok til at man ser resultater relativt fort.

 

Tips nr. 2: Start med korte økter

 

Det kan være ubehagelig å starte opp med treningen igjen. Man føler seg gjerne ukomfortabel på treningssenter eller det oppleves tyngre enn tidligere. Da kan det være lurt å starte med svært korte økter. 15 min 2x/uke kan være tilstrekkelig i starten. Du har jo tross alt tenkt å holde på med dette resten av livet, så det er ikke noe hastverk med å oppnå de store resultatene. Bygg gode vaner først og tenk på resultatene senere!

 

Tips nr. 3: Book det inn i kalenderen din

 

Lag en avtale med en venn, skaff deg en treningspartner eller helseveileder/personlig trener som følger deg opp i starten. Terskelen for å avbryte en treningsøkt blir mye større om man har en avtale å gå til. Man har en tendens til å respektere avtaler med andre høyere enn avtaler med seg selv, noe som kan komme deg til gode i dette tilfelle! Om du ikke har noen å trene med, så legg det inn i kalenderen og pakke treningstøyet dagen i forveien. Har du familie og barn, så kan det være verdt å ta en prat med partneren, forklare hvorfor dette er viktig for deg, og om det lar seg gjøre på de gitte tidspunktene.

 

Tips nr. 4: Ikke tren for hardt første gang

 

Mange starter med en for høy treningsmengde første økten og tar gjerne i mer enn nødvendig. Nesten uansett hva man gjør, vil det påføre muskulaturen et stress som oftest medfører muskelstølhet. Det har ikke noe for seg å bli så støl at man ikke orker tanken på å trene igjen de påfølgende dagene og gjerne vil drøye treningen til neste uke.

 

Tips nr. 5: Legg grunnlaget for treningen med gode søvnrutiner

 

Særlig på denne tiden av året hvor det er få timer med lyst vær ute, er det svært viktig med en god søvnrutine. Viktigheten av søvn har blitt påpekt i et tidligere innlegg: https://jardarvigre.no/5-strategier-for-bedre-sovn/

God søvn legger grunnlaget for et fulladet kroppsbatteri når man starter dagen og gjør det lettere å gjøre sunne og gode valg utover dagen og uken. Her er mine 3 beste tips for en god søvnrutine og søvnhygiene:

  1. Unngå koffein etter kl. 14.00
  2. Legg deg og stå opp til samme tid, også i helgene
  3. Unngå stressende aktiviteter så godt det lar seg gjøre siste timene før du legger deg.
Del denne